Hoe kun je het scheuren van lenzen voorkomen?

Hoe kun je het scheuren van lenzen voorkomen?

Gescheurde lenzen zijn heel vervelend. Als je daglenzen draagt is er niet zoveel aan de hand. Maar als je nieuwe maandlenzen scheuren kan dit enorm frustrerend zijn. Zeker wanneer je geen nieuwe lens bij de hand hebt. De een overkomt gescheurde lenzen vaker dan anderen. Zachte lenzen zijn een stuk comfortabeler dan harde lenzen. Vandaar dat de meeste mensen voor zachte lenzen kiezen. Helaas zijn deze ook een stuk kwetsbaarder. Lees onze tips en voorkom gescheurde lenzen in de toekomst.

 

Hoe voorkom je gescheurde lenzen

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je hopelijk voorkomt dat je lenzen steeds scheuren.

  • Nagels knippen – De meest voorkomende oorzaak van gescheurde contactlenzen komt door lange nagels. Als je je contactlenzen verwijderd, doe dit dan met je wijsvinger en duim, zonder dat de lens in contact komt met je nagels. De kans dat je lenzen beschadigen of scheuren is groter met lange nagels. Houd je nagels dus kort om een gescheurde lens te voorkomen. Ook als je je lenzen uit de lenshouder wilt halen, doe dit dan met het topje van je vinger en niet met je nagel. 
  • Dubbelgevouwen lens – Soms vouwt je lens dubbel, als je vervolgens de lens uit elkaar trekt zonder dat hierbij lenzenvloeistof aan te pas komt, heb je kans dat deze scheurt of beschadigd. Je kunt een dubbelgevouwen lens het beste in de palm van je hand leggen en hierover een paar druppels lenzenvloeistof druppelen. Wrijf dan voorzichtig je lens open.
  • Droge lenzen – Gescheurde contactlenzen komen vaker voor wanneer de lenzen droog zijn. Droge lenzen worden hard en breken heel gemakkelijk. Bewaar je lenzen daarom nooit droog op, maar gebruik ook zeker geen water of een andere vloeistof behalve lenzenvloeistof om je lenzen te hydrateren.
  • Lensdoosje vullen – Vul je lenshouder altijd helemaal tot de rand. Zuinig zijn is helemaal niet verkeerd, maar als je minder lenzenvloeistof gebruikt kan de lens gaan plakken aan de droge rand. Zo kun je de lens gemakkelijk beschadigen.

Wat moet je doen met beschadigde of gescheurde lenzen?

Als je een gescheurde of beschadigde lens hebt, mag je deze niet meer dragen. Zelfs als het maar een klein scheurtje aan de zijkant is. Haal daarom een gescheurde lens meteen uit het oog. Controleer of er geen stukje lens is achtergebleven in je oog. Spoel desnoods je ogen uit met een speciale reinigingsvloeistof. Als je ogen onprettig of pijnlijk aanvoelen na het verwijderen van de lenzen, raadpleeg dan voor de zekerheid zo snel mogelijk een opticien bij jou in de buurt.

Plaats na de controle een nieuwe lens in je oog. Deze zijn verkrijgbaar in onze webshop. 

Terug naar blog